Lagras inte allt redan i molnet?

Man kan ställa sig frågan om det verkligen behövs backup av data nu för tiden? Allt replikeras ju redan till och från mobiler och datorer till molnet och ibland även med andra personer. Ja fotografier som tas med mobilen synkas oftast till tillverkarens molnlagring eller fototjänst och inte sällan därifrån till din dator.

Lagras inte allt redan i molnet?

  • Ja om du har utrymme för all din data i molnet.
  • Jo men bara om du har tur och upptäcker skadan i tid.

Dock är det så att risken för att bli av med data idag inte är mindre än förr, risken har bara förändrats. Från att tidigare främst bestå av kraschade hårddiskar till att idag vara hot som kryptovirus, där kriminella på Internet lurar dig och systemen för att kunna kidnappa din data och sedan kräva dig på en lösensumma för att lämna tillbaka dina dokument och bilder.

I allmänhet rymmer inte molntjänsterna obegränsat utrymme. Data som raderas ligger ofta kvar i papperskorgen men bara under en kort period. I händelse av kryptovirus är det förmodligen så att du snabbt märker att dina filer är förstörda, skurken i andra ändan vill ju inte vänta på sina pengar. Men enligt statistik från Veeam upptäcks förlusten först efter 140 dagar dvs 4,5 månader. Så lång tid erbjuder ingen molntjänst återläsning av data.

OneDrive

OneDrive lagrar dina filer i papperskorgen i 30 dagar (minst 3 dagar), för företag och skolor upp till 93 dagar. Minst 3 dagar? OneDrives papperskorg är max 10% utöver kontots kapacitet, när 10% gränsen passeras raderas datan från papperskorgen tidigare än 30 dagar men aldrig tidigare än 3 dagar.

DropBox

”DropBox Basic”, ”Family” och ”Pro” sparar filer i max 30 dagar.
*DropBox Professional” och ”Business” sparar filer i 180 dagar.

Google Drive

Google Drive sparar filer i max 25 dagar. Men också beroende på hur mycket lagringsutrymme du har tillgängligt.

Apple iCloud

iCloud sparar data max 30 dagar, men det hänger mycket på vilken typ av data vi talar om, iCloud Photos, iCloud Drive, iOS backup, bokmärken eller kontakter.

Ovan nämnda lagringstjänster är som ni förstår inte ämnade för backup, dvs de är inte säkerhetskopior. Samtliga tjänster rekommenderar att man tar backup på sina filer.

Lagras inte allt redan i molnet?
x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security